Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Τάξη ΣΤ' : Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής

Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά

Ρήγας Φεραίος
Η ζωή, το έργο και το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή:
 
         Ο Ρήγας (κλικ) γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας και έπειτα από την υπηρεσία του στους Φαναριώτες και στον ηγεμόνα της Βλαχίας το 1790 ταξίδε­ψε στη Βιέννη.

         Έγραψε και εξέδωσε πολλά έργα, όπως ένα βιβλίο Φυσικής, τη Χάρτα της Ελλά­δας και διάφορα άλλα.

         Σπουδαίο έργο του αποτελεί ο Θούριος, ένας επαναστατικός ύμνος που προ­σπαθεί να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες και έγινε το σύμβολο της ελευθερίας.

         Ο Ρήγας Βελεστινλής απευθυνόταν όχι μόνο στους Έλληνες αλλά σε όλους τους υπόδουλους βαλκανικούς λαούς και οραματιζόταν ένα δημοκρατικό κράτος όπου θα κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και παιδεία.

         Τελικά ο Ρήγας συνελήφθη από την αυστριακή αστυνομία και παραδόθηκε στους Τούρκους οι οποίοι τον θανάτωσαν μαζί με 7 συντρόφους του.
                                         Ο Ρήγας ψάλλων τον Θούριον
 
Ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας
 
 Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.
 Αδαμάντιος Κοραής


 
H ζωή, το έργο και το όραμα του Αδαμάντιου Κοραή:
 
         Ο Αδαμάντιος Κοραής (κλικ) γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748, σπούδασε αρχικά ια­τρική και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία όπου γνώρισε και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.
     Ασχολήθηκε κυρίως με την αντιγραφή, επιμέλεια και δημοσίευση χειρογρά­φων  αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.
         Ο Κοραής πίστευε ότι οι Έλληνες για να μπορέσουν να ελευθερωθούν πρέπει πρώτα να μορφωθούν και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότεροι. Γι' αυτό υπο­στήριζε ότι πρέπει η διδασκαλία να γίνει σε μια απλούστερη μορφή της αρχαίας, σε μια νέα ελληνική γλώσσα.
         Επίσης βασική πίστη του Αδαμάντιου Κοραή, όπως και των περισσότερων εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ήταν η πίστη στη λογική του ανθρώπου.
         Συνέβαλε κι αυτός σημαντικά στην προετοιμασία της Επανάστασης με κείμενά του, όπως για παράδειγμα με το ποίημά του Σάλπισμα Πολεμιστήριον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!