Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΠΕΙΣ, Άγγελος, Δημήτρης, Γιώργης ΤΑΞΗ ΣΤ

Η λέξη Άλπεις σημαίνει βουνά. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Μον Μπλαν (Mont Blanc) με 4.810 μέτρα στα Γαλλοϊταλικά σύνορα.
Ετυμολογία της λέξης. Η λέξη Άλπεις,προέρχεται πιθανότατα από την Ίνδοευρωπαική λέξη*albʰos, IE.=λευκός, υπόλευκος, αρχ.ελλ.Άλφός, Alphos,Alfós,  λατ.Albus, λευκό, αρχ.γερ.albiz, =Κύκνος,ίσως επειδή το χρώμα του είναι άσπρο,λευκό,οπότε και τα Όρη τα έδωσαν αυτήν την ονομασία, που σημαίνει ″Λευκά Όρη"
Άλπεις.'Ενας μύθος είναι ο Γουλιέλμος Τέλλος:
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του θρύλου του Γουλιέλμου Τέλλου. Η δολοφονία του Γκέσλερ δεν αναφέρεται στο πατριωτικό τραγούδι Tellenlied, αλλά στη «Λευκή Βίβλο του Σάρνεν» και μεταγενέστερα. Ο θρύλος κατά τη διήγηση του Tschudi (περ. 1570) έχει ως εξής:
Ο Γουλιέλμος Τέλλος, ένας χωρικός από το Μπύργκλεν του καντονίουυ Ούρι, ήταν γνωστός ως εξαιρετικά καλός σκοπευτής με τόξο-βαλλίστρα. Στην εποχή του οι Αψβούργοι αυτοκράτορες της Αυστρίας προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν στο Ούρι. Ο Άλμπρεχτ (ή Χέρμαν) Γκέσλερ (Gessler), ο νεοδιορισμένος Αυστριακός διοικητής του Άλτντορφ, έστησε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία του χωριού, κρέμασε το καπέλο του στην κορυφή και απαιτούσε όλοι οι κάτοικοι να υποκλίνονται ενώπιον του καπέλου ως ένδειξη υποταγής. Ο Τέλλος πέρασε μπροστά στον στύλο χωρίς να υποκλιθεί και για τον λόγο αυτό συνελήφθηκε. Ο Γκέσλερ του υποσχέθηκε ότι θα του χάριζε την ελευθερία αν πετύχαινε με το βέλος του ένα μήλο τοποθετημένο πάνω στο κεφάλι του γιου του, του Βάλτερ, αλλιώς θα τον εκτελούσε μαζί με τον γιο του.                                                                        


 
 
 



 





2 σχόλια:

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!