Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Έρημος Γκόμπι (Μαρκέλλα,Ισαμπέλα,Βαλέρια) Στ'

ΕΡΗΜΟΣ ΓΚΟΜΠΙ
 
 
 
Η έρημος Γκόμπι  είναι μεγάλη έρημος της Ασίας. Καλύπτει τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Κίνας και της νότιας Μογγολίας. Η έρημος οριοθετείται από το Αλτάια Όρη και τα λιβάδια και τις στέππες της Μογγολίας στα βόρεια, τον διάδρομο Χεχσί και το οροπέδιο του Θιβετ στα νοτιοδυτικά, και τη βόρεια πεδιάδα της Κίνας στα νοτιοανατολικά.Εκτείνεται από την ανατολή προς τη δύση σε μήκος 1.609 χιλιομέτρων και πλάτος 966, με υψόμετρο από 900 ώς 1.525 μέτρα.
 
Η έρημος αποτελείται από αρκετά διακριτές οικολογικές και γεωγραφικές περιοχές με βάση τις μεταβολές στο
κλίμα και τη τοπογραφία.
 
 
 Είναι η πιο κρύα έρημος. Καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική Μογγολία και τη Βόρεια Κίνα.  Άνυνδρη και απέραντη, η Γκόμπι, είναι ιδιαίτερα ελκυστική με τα μυστήρια και τους μύθους της. Λέγεται ότι πολλές αρχαίες πόλεις του πολιτισμού Uiger της ερήμου Γκόμπι υπήρχαν κατά την περίοδο της Ατλαντίδας και του Ράμα.
 
 
 
 
 
Περίπου 6 χιλιόμετρα από τις παρυφές της πόλης Ντουνχουάνγκ στη Δυτική Κίνα, βρίσκεται η λίμνη Crescent, μια μικρή όαση στην έρημο Γκόμπι. Γνωστή ως Yueyaquan στα κινέζικα, η λίμνη με σχήμα ημισελήνου, είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο αλλά και ένας από τους σημαντικότερος ιερούς τόπους των Κινέζων. 
 



 Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο ακόμη θα υπάρχει η λίμνη. Από το 1970 συρρικνώνεται, φτάνοντας σήμερα να είναι περίπου το ένα τρίτο του αρχικού της μεγέθους. Για αυτό έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η κυβέρνηση, σχετικά πρόσφατα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για να διαφυλάξει την περιοχή και να αποκαταστήσει το βάθος της λίμνης στα προηγούμενα επίπεδα. Το αν καταφέρει θα το ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!