Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τάξη ΣΤ' : Ορυκτοί άνθρακες - ένα πολύτιμο στερεό

Οι ορυκτοί άνθρακες σχηματίστηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια, όταν μεγάλα δάση καταπλακώθηκαν εξαιτίας μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως μεγάλης έντασης σεισμοί.



Με το πέρασμα των χρόνων το ξύλο απανθρακώθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του εσωτερικού της γης και δημιουργήθηκαν οι ορυκτοί άνθρακες. Η διαδικασία αυτή λέγεται απανθράκωση.

Οι γαιάνθρακες αυτοί που σχηματίστηκαν στο υπέδαφος της γης, δεν έχουν όλοι την ίδια μορφή. Η μορφή τους καθορίστηκε από το χρόνο που απαιτήθηκε να σχηματιστούν, τη θερμοκρασία και την πίεση που επικρατούσαν .
Η πιο συνηθισμένη μορφή ορυκτών ανθράκων είναι οι άμορφοι άνθρακες. Λέγονται έτσι γιατί τα μόρια τους είναι διατεταγμένα με άτακτο τρόπο στη μάζα τους. Η περιεκτικότητά τους σε άνθρακα εξαρτάται από το χρόνο που έμειναν θαμμένοι στο υπέδαφος και από τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας . Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα, διακρίνονται σε:
  • ανθρακίτη με περιεκτικότητα σε καθαρό άνθρακα πάνω από 90%
  • λιθάνθρακα με περιεκτικότητα σε καθαρό άνθρακα 70-90%



  • λιγνίτη με περιεκτικότητα 50-70%

  • τύρφη με περιεκτικότητα λιγότερη από 50%
ΠΗΓΗ : Εγκύκλιος Παιδεία


Εκτός από τους άμορφους υπάρχουν και οι κρυσταλλικοί άνθρακες (η διάταξη των μορίων τους είναι συγκεκριμένη). Κρυσταλλικοί άνθρακες είναι ο γραφίτης (μολύβια) και το διαμάντι.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!