Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Τάξη ΣΤ' :οι ορυκτοι ανθρακες ενα πολυτιμο στερεο

Τους ορυκτούς άνθρακες (γαιάνθρακες) τους βρίσκουμε στο υπέδαφος. Ο σχηματισμός τους έγινε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια όταν δάση καταπλακώθηκαν από στρώματα εδάφους εξαιτίας μεγάλων φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμοί).
 
Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο εσωτερικό της Γης, το ξύλο απανθρακώθηκε. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται απανθράκωση (απανθράκωση = η μεταβολή ενός σώματος σε κάρβουνα και στάχτη).


 

Η σύσταση των ορυκτών γαιανθράκων εξαρτάται από:
- το χρόνο που παρέμειναν θαμμένοι στο υπέδαφος
- τις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης


Ο ορυκτός άνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και στη βιομηχανία (σε μικρότερο βαθμό). Τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασκευάζονται κοντά στους τόπους εξόρυξης του ορυκτού άνθρακα, ώστε η απόσταση μεταφοράς να είναι μικρή, άρα και η λειτουργία τους οικονομικότερη.
 
Τα κοιτάσματα των ορυκτών ανθράκων μπορεί να είναι:
α) επιφανεικά (κοιτάσματα που βρίσκονται μέχρι και 30 μ. από την επιφάνεια της Γης)
β) υπόγεια (200-300 μ. κάτω από την επιφάνεια αλλά ακόμη και σε βάθος 1.000 μ.). 
Η εξόρυξή τους γίνεται από τα ανθρακωρυχεία. Η κυκλοφορία στο ορυχείο γίνεται μέσα από ένα σύστημα στοών και ανελκυστήρων


Για τη μεταφορά του ορυκτών ανθράκων εντός των ορυχείου χρησιμοποιούνται βαγονέτα, που κινούνται επάνω σε ειδικές ράγες. Στη συνέχεια μεταφέρονται στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!