Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Τάξη ΣΤ' : Η οικονομική ζωή

Η οικονομία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας βασιζόταν στην αγροτική παραγωγή.
Οι αγρότες (κλικ) καλλιεργούσαν ένα μικρό κομμάτι γης και τα έσοδά τους από αυτό ήταν ελάχιστα. Συνήθως μάλιστα ήταν καταχρεωμένοι στους τσιφλικάδες (μεγαλογαιοκτήμονες).
Οι κτηνοτρόφοι συχνά ήταν νομάδες (κλικ).
Τα λίγα προϊόντα που τους περίσσευαν τα πουλούσαν στα παζάρια,  ή στο εξωτερικό.


 Με τις γεωγραφικές ανακαλύψεις του 15ου αιώνα (βλέπε ενότητα Α, κεφάλαιο 2) οι έμποροι της Ευρώπης δε χρειαζόταν να περνούν μέσα απ' την Οθωμανική αυτοκρατορία για να πηγαίνουν στην Ινδία ή στην Κίνα. Αυτό προκάλεσε την οικονομική παρακμή της.
Εμπορικοί δρόμοι πριν τις γεωγραφικές ανακαλύψειςΕμπορικοί δρόμοι μετά τις γεωγραφικές ανακαλύψεις


Στην παρακμή αυτή συνέβαλαν και δυο συνθήκες που υπέγραψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από πολέμους με την Αυστρία και τη Ρωσία, στους οποίους ηττήθηκε.
Αυτές οι δυο συνθήκες, μαζί  με τις Διομολογήσεις (κλικ), ευνόησαν το ελληνικό εμπόριο και συνέβαλαν στην οιονομική ανάπτυξη των Ελλήνων (κυρίως νησιωτών και Εκλλήνων του εξωτερικού) και στην ίδρυση σημαντικών Παροικιών.
Ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη
 Η οικονομική ανάπτυξη των παροικιών (κλικ) βελτίωσε τη θέση των Ελλήνων (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) και ανέδειξε τους πλούσιους Έλληνες εμπόρους που στήριξαν τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.


Ιστορία Στ΄, Ενότητα 2, Κεφάλαιο 5: Η οικονομική ζωή 
1.Ποια ήταν η οικονομία τους πρώτους αιώνες της τουρκικής κατάκτησης; Ποιες ήταν οι ασχολίες των σκλαβωμένων Ελλήνων;
2.Ποιοι ήταν οι λόγοι της παρακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση αυτή;
3.Ποιες συνθήκες ειρήνης υπέγραψαν οι Τούρκοι μετά τις ήττες τους από Αυστριακούς και Ρώσους; Τι προέβλεπαν οι συνθήκες αυτές; Πώς ωφέλησαν τους Έλληνες;
4.Σε ποιες περιοχές επέκτειναν τις δραστηριότητες τους οι Έλληνες εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες ειρήνης; Τι ήταν οι παροικίες; Πώς οργανώθηκε ο ελληνικός εμπορικός στόλος; Ποια ήταν τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα;
5.Η οικονομική άνθιση των Ελλήνων υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την Επανάσταση του 1821. Δικαιολόγησε την άποψη αυτή.

6. Βάλε τίτλους στις εικόνες.
..............................                           .............................                    ...................................

7. Επίσημο γεύμα στο σπίτι του επισκόπου Σαλώνων στο Χρυσό.(Endward Dodwell,1821)


Παρατήρησε καλά την εικόνα και γράψε τις διαφορές που παρατηρείς με τη σημερινή εποχή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!