Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τάξη ΣΤ' : Γλώσσες και θρησκείες

ΓΛΩΣΣΕΣ
 
Το μέσο με το οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι είναι η γλώσσα. Με τη βοήθειά της ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις, ιδέες. Αναπτύσσουν τα γράμματα, τις τέχνες τον πολιτισμό.
 


Στον πλανήτη μας υπάρχουν χιλιάδες γλώσσες. Κάθε λαός έχει τη δική του γλώσσα. Σύμφωνα με τον Ethnologue, τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο σχετικά με τις γλώσσες, οι γλώσσες είναι 6.809
 




Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιες που ομιλούνται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως τα κινεζικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ινδικά, αλλά και περίπου 1.700 που ομιλούνται από λιγότερους από χίλιους ανθρώπους. Υπολογίστηκε ότι μέσα στον επόμενο αιώνα 3.000 από αυτές θα έχουν εξαφανιστεί.Πηγή : Παιδίον Τόπος

Χάρτης : Γλώσσες του κόσμου
Κάνε κλικ εδώ για να ακούσεις τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο; Η κινεζική (μανδαρινική) είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο με πάνω από 1 δις ομιλούντες.
Τα αγγλικά (480 εκατομμύρια ομιλούντες) είναι το ίδιο διαδεδομένη γλώσσα, αφού χρησιμοποιούνται από εμπόρους, επιστήμονες και πολιτικούς διαφόρων χωρών. Είναι επίσης η πιο δημοφιλής γλώσσα που συνεννοούνται δυο άτομα που μιλούν διαφορετική γλώσσα.
Άλλες διαδεδομένες γλώσσες είναι τα ισπανικά, τα χίντι(Ινδία), τα αραβικά, τα μπενγκάλι (Ινδία), τα ρωσικά, τα γαλλικά, τα πορτογαλικά, τα ιαπωνικά, τα ιταλικά.


Η ελληνική είναι η πλουσιώτερη γλώσσα στον κόσμο, τα λήμματα της οποίας παραμένουν δεξαμενή για τη δημιουργία καινουργιων λέξεων και εκφράσεων για όλες τις γλώσσες.


Ο Ξενοφών Ζολώτας ως πρέσβης της της ελληνικής γλώσσας εκφώνησε ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. (ΚΛΙΚ)


ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
 


Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τρόπους να εξηγήσουν τα μυστήρια της ζωής και τα απροσδόκητα γεγονότα. Αυτή η αναζήτηση ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση των θρησκειών, αφού κάθε θρησκεία έδινε το δικό της "πιστεύω".
Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι: ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός ή ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός και ο κομφουκιανισμός. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός

Χάρτης : Κατανομή πληθυσμών στον κόσμο

Μεγάλες Θρησκείες

 Η ιστορία των θρησκειών



Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι ο τυχόν θρησκευτικός φανατισμός δηλαδή η προσήλωση του ανθρώπου σε ορισμένες ιδέες ανεξάρτητα αν είναι σωστές ή όχι. Ο θρησκευτικός φανατισμός αρνείται όλες τις άλλες θρησκείες και τις θεωρεί εχθρικές απέναντι στη δική του. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις εμφυλίους πολέμους, τρομοκρατικές πράξεις κλπ .
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!