Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Τάξη ΣΤ' : Οι κλιματικές ζώνες της γης

Τι εννοούμε με τον όρο κλίμα (κλικ);
Με την έννοια κλίμα εννοούμε το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τα οποία συνήθως επαναλαμβάνονται κατά περιόδους.
 
Ο κλιματικός χάρτης της Ελλάδας
 
Οι διαφορές στο κλίμα στις διάφορες περιοχές της γης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο  χτίζουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΛΙΜΑ(eduportal.gr)(κλικ)
(για πλήρη οθόνη πάτα F11)

Και κάτι ακόμα...
Βιοκλιματικό σπίτι
Ο σχεδιασμός το σπιτιού του μέλλοντος βασίζεται στις ειδικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθνθήκες κάθε περιοχής.
Το σπίτι του μέλλοντος έρχεται από το παρελθόν (κλικ)
(κλικ στην εικόνα)
(για να αρχίσει η προβολή της παρουσίασης πάτα F5)

 
Τι ονομάζουμε καιρό;
Καιρικές συνθήκες: Με τον όρο αυτόν εννοούμε τη θερμοκρασία που επικρατεί σε μια περιοχή και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα(βροχή, χιόνι, υγρασία κλπ)

Καιρός: Εννοούμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Σε ένα δελτίο καιρού μπορούμε να διακρίνουμε την ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία ενός τόπου σε βαθμούς Κελσίου, την υγρασία, τα μποφόρ και τη διεύθυνση του ανέμου και εικονίδια ήλιου για την ηλιοφάνεια, σύννεφων για τις παροδικές και μόνιμες νεφώσεις, κεραυνούς για καταιγίδες κλπ
 
Πρόγνωση καιρού κάνουν οι μετεωρολόγοι. Με διάφορους τρόπους(κατάλληλα όργανα, δορυφόρους, χάρτες κ.ά.)συγκεντρώνουν μετρήσεις για τις καιρικές συνθήκες και υπολογίζουν με μαθηματικό τρόπο τις μεταβολές του καιρού.
 
Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες.
 
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το κλίμα;
 
Το κλίμα μιας περιοχής εξαρτάται από:
 
1. Το γεωγραφικό πλάτος.
 Το πώς πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου πάνω στη γη (κλικ) εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος.
Π.χ. στον Ισημερινό και τις περιοχές γύρω από αυτόν, που οι ακτίνες του ήλιου προσπίπτουν κάθετα, το κλίμα είναι πιο θερμό.

 

 
2. Την απόστασή της από τη θάλασσα
Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είναι μια περιοχή, τόσο πιο ήπιο κλίμα έχει.
 
3. Το υψόμετρό της (ύψος ενός τόπου απ' την επιφάνεια της θάλασσας )
Όσο πιο ψηλά είναι ένας τόπος τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του π.χ ορεινές περιοχές
 
4. Τις ειδικές τοπικές συνθήκες
π.χ. Οι περιοχές του Ιονίου πελάγους έχουν πολλή υγρασία, άρα το κλίμα τους είναι υγρό και ζεστό κατά το καλοκαίρι.Οι περιοχές του Αιγαίου πελάγους, όπου φυσούν τα μελτέμια, έχουν κλίμα δροσερότερο.Αυτές οι δύο περιοχές της χώρας μας παρουσιάζουν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, επειδή η μία έχει πολλή υγρασία και η άλλη δυνατούς ανέμους.
 Ποιες είναι οι κλιματικές ζώνες της γης;
 
Η γη, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στις διάφορες περιοχές της, χωρίζεται σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες.
 

 1. Την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και έχουμε δύο εποχές: μία περίοδο πολλών βροχών και μία περίοδο ξηρασίας. Η δε διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι περίπου ίση.
 
2. Τις πολικές ζώνες, που περιλαμβάνουν τις περιοχές που βρίσκονται στους πόλους. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους(-10 β. κατά μέσο όρο) και ελάχιστες βροχές. Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ψυχρό και η μέρα διαρκεί 6 μήνες όσο και η νύχτα.
 
3. Τις εύκρατες ζώνες, που περιλαμβάνουν τις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στον Ισημερινό και τους πόλους. Χαρακτηρίζονται από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ανάλογα με τις εποχές. Ο χειμώνας συνήθως είναι βαρύς και το καλοκαίρι θερμό. Η δε μέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα το καλοκαίρι και μικρότερη το χειμώνα.
 
 
Κάνε κλικ στην εικόνα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κλιματικές ζώνες. (eduportal.gr)
  • Κάνε κλικ εδώ για να παίξεις με τις κλιματικές ζώνες (eduportal.gr).
  • Κάνε κλικ εδώ για να δεις τον Παγκόσμιο Πολυχάρτη.
  • Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη θερμοκρασία κάθε τόπου για κάθε μήνα.
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!