Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τάξη ΣΤ' : Η περιφορά της Γης - Οι εποχές

Ο νοητός άξονας της Γης είναι πλάγιος προς το επίπεδο της ελλειπτικής τροχιάς (κλικ) της γύρω από τον Ήλιο. 
Στην κλίση του αυτή οφείλονται οι εποχές του έτους. 
Κατά την περιφορά της Γης άλλοτε είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο και άλλοτε το νότιο ημισφαίριο της.
 Όταν είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο ημισφαίριο, οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα.

Οι εποχές (διαδραστικά -κλικ)

 

Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και το φαινόμενο των εποχών from Geodromio on Vimeo.

Δυο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσεςΌταν συμβαίνει αυτό έχουμε την ισημερία.
Δυο φορές το χρόνο η διαφορά ανάμεσα στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας είναι η μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ο ήλιος απέχει περισσότερο από τον Ισημερινό.
΄Οταν συμβαίνει αυτό έχουμε τα ηλιοστάσια. 
Ονομάστηκαν έτσι, γιατί όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά τα σημεία, δημιουργείται η εντύπωση ότι για λίγο διάστημα παύει να κινείται. Κάνει δηλ. στάση, τη μοναδική στη φαινομενική
 "αέναη" πορεία του. Τα ηλιοστάσια βρίσκονται το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο ημισφαίριο κι όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά αρχίζει να γυρνά πάλι προς τον ισημερινό. Από εδώ δημιουργήθηκε και η εντύπωση της στασιμότητάς του.
Οι αρχαίοι λαοί αφιέρωναν διάφορες γιορτές στον ήλιο τις μέρες των ηλιοστασίων (κλικ για βίντεο) . Μέχρι σήμερα, οι σκανδιναβικοί λαοί διοργανώνουν διάφορες εθιμοτυπικές, γραφικές γιορτές, που έχουν σχέση με τα ηλιοστάσια και ιδίως με το θερινό στη διάρκεια του οποίου η νύχτα μοιάζει περισσότερο με μέρα. Είναι οι γνωστές "λευκές νύχτες" των βόρειων λαών.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για τους πόλους που οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον κάθε πόλο 6 μήνες το χρόνο. Έτσι για 6 μήνες επικρατεί συνεχώς μέρα(πολική ημέρα) και καλοκαίρι. Είναι ο γνωστός ήλιος του μεσονυκτίου και παρατηρείται για λίγες βέβαια μέρες και στις γύρω περιοχές
( Σκανδιναβία, Ρωσία κλπ).
Κατά το διάστημα αυτό είναι ευνόητο ότι ο άλλος πόλος δε θα φωτίζεται καθόλου και έχουμε την πολική νύχτα και χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!