Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!


Την Παρασκευή,9 Δεκεμβρίου,τα παιδιά της Στ΄ τάξης κάναμε ένα αφιέρωμα σε δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες,τόσο για τους μεγάλους,όσο και για μας τα παιδιά.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948,υπογράφεται από τον Ο.Η.Ε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Η Διακήρυξη αυτή,που υιοθετήθηκε μέσα σ΄ ένα κόσμο ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ήταν η προσπάθεια και η αντίδραση να κατοχυρωθούν οι άνθρωποι με τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια από τα οποία τους είχε στερήσει ο πόλεμος με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Μέσα από τα άρθρα της τονίζεται η υποχρέωση όλων των ατόμων και όλων των φορέων της κοινωνίας να καταβάλουν ,με την διδασκαλία και την παιδεία,κάθε προσπάθεια,για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Παραδείγματα ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων είναι:το δικαίωμα στη ζωή,η απαγόρευση των βασανιστηρίων,η απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας,η απαγόρευση της αυθαίρετης σύλληψης,το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη,η ελευθερία της σκέψης,της συνείδησης,της θρησκείας και των πεποιθήσεων,οι ελευθερίες του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή.

Μιά μέρα μετά,στις 11 Δεκεμβρίου,γιορτάζεται παγκοσμίως η μέρα μας,η Ημέρα του Παιδιού,η οποία συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της UNICEF το 1946.




Τα Ηνωμένα Έθνη,αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά,όπως και οι ενήλικες,έχουν δικαιώματα,και μάλιστα ότι εξ’ αιτίας της φύσης τους χρειάζονται ειδική φροντίδα,προστασία και υποστήριξη,υιοθέτησαν τη ‘Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού’στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Η Σύμβαση αυτή,είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συνθήκη ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ιστορία.Όταν οι δυό χώρες-ΗΠΑ και Σομαλία- που ακόμα δεν την έχουν επικυρώσει ,το κάνουν,τότε θα γίνει ο πρώτος οικουμενικός νόμος που έχει επικυρωθεί στον πλανήτη.
191 χώρες την έχουν επικυρώσει,μεταξύ αυτών και η Ελλάδα το 1992.




Παρ’ όλες όμως τις εξαγγελίες,τα δικαιώματα πάνω από ενός δισεκατομμυρίου παιδιών,παραβιάζονται καθημερινά και ανελέητα,καθώς αυτά αποστερούνται μία ή και περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για να επιβιώσουν,να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι σήμερα κάτι παραπάνω από αναγκαία,για τον καθορισμό της στάσης μας απέναντι στις εξελίξεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε κι εμείς με το αφιέρωμά μας,στα πλαίσια του οποίου,κάναμε τα εξής:

1.Επικοινωνήσαμε με την Unicef,και δηλώσαμε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» το οποίο έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.


2.Συλλέξαμε υλικό και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο και είδαμε πόσο διαφέρει η καθημερινότητά τους από τη δική μας.Οι αριθμοί και οι εικόνες ήταν σοκαριστικές.

Γράψαμε τις σκέψεις μας και φτιάξαμε αφίσες,ζωγραφιές και συνθήματα, ζητώντας ίσες ευκαιρίες γι΄ αυτά τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον!
ΟΛΑ τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στην Επιβίωση,την Ανάπτυξη,την Προστασία και την Συμμετοχή!
Ενημερωθήκαμε,προβληματιστήκαμε και ενώσαμε τις διαμαρτυρίες μας και τις ελπίδες μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό, όπου η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού θα είναι η βάση του και η απόλυτη υποχρέωσή του.











3. Μεταφέραμε τις σκέψεις μας και τις κάναμε δράση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.




4.Την ώρα της προσευχής,κάναμε μια μικρή παρουσίαση στους συμμαθητές μας,θέλοντας να μοιραστούμε μαζί τους αυτά που μάθαμε και την αναγκαιότητα να γίνουμε ΟΛΟΙ με τις πράξεις μας μέρος της λύσης!

Επίσης μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους γονείς μας προσπαθώντας να κάνουμε γνωστή τη δράση μας και να ζητήσουμε την συμβολή τους.





5.Στον προαύλιο χώρο εκθέσαμε τις εργασίες μας,δίνοντας την ευκαιρία στους συμμαθητές μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε εικόνες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των παιδιών ανά τον κόσμο και για την τρομερή ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά.Όσα για μας φαντάζουν αυτονόητα,γιά άλλα παιδιά αποτελούν ένα άπιαστο όνειρο.







6. Παράλληλα όμως,τραγουδήσαμε,διασκεδάσαμε και λειτουργήσαμε σαν ομάδα!





7.Βγάλαμε βέβαια και αναμνηστικές φωτογραφίες τις οποίες θα στείλουμε στη Unicef,παρουσιάζοντας  τη δουλειά μας,ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή χιλιάδων άλλων παιδιών από σχολεία της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου!
Γινόμαστε έτσι μέρος μιάς γιγάντιας αλυσίδας της οποίας η φωνή έχει δύναμη!





Σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου,όπως κάθε χρόνο,η Unicef, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τη συμμετοχή δεκάδων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας, διοργανώνει  το Μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης για την παροχή βοήθειας στα παιδιά που ζουν στη φτώχεια και υποσιτίζονται. 

          Ας δώσουμε ΟΛΟΙ το παρόν! 
         
          Γιατί η παιδική ηλικία....είναι δώρο μιάς φοράς!

                                Για περισσότερες πληροφορίες,πατήστε ΕΔΩ.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/12/11, 7:06 μ.μ.

    Συγχαρητήρια!!! Καταπληκτική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/12/11, 1:53 μ.μ.

    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ Κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!