Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τάξη ΣΤ΄ : Ο άξονας και η περιστροφή της Γης - Ημέρα και Νύχτα

Το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας οφείλεται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Έτσι κάθε φορά που ένα τμήμα της Γης φωτίζεται, λέμε ότι βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο, ενώ το το τμήμα της Γης που δε φωτίζεται βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι τόποι φωτίζονται ο ένας μετά τον άλλο και έτσι τη μέρα διαδέχεται η νύχτα.


Η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας δεν είναι πάντα η ίδια στους διάφορους τόπους της Γης. Άλλοτε η ημέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα και άλλοτε συμβαίνει το αντίστροφο. Αιτία αυτού του φαινομένου είναι η μικρή κλίση που έχει ο νοητός άξονας της Γης. Για να το διαπιστώσετε, δείτε την παρακάτω εφαρμογή.


 (Για να δείτε την εφαρμογή, κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα.)


Δείτε πού είναι μέρα και πού νύχτα αυτή την στιγμή στον πλανήτη μας.

                                               (Για να δείτε την εφαρμογή, κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα.)
Πηγή: Οι εφαρμογές προέρχονται από το εκπαιδευτικό blog Δάσκαλος Κ.
 
Αυτό το ήξερες;
 
Υπάρχουν κάποιοι τόποι στη γη στους οποιους ενώ ο ήλιος έχει δύσει, υπάρχει φως στον ουρανό. Αυτές είναι οι Λευκές Νύχτες.

Θυμάσαι το μύθο του Φαέθωνα;  (Κλικ) για βίντεο απ' τη σειρά Ελληνική Μυθολογία
 
Φαέθων
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    
    
 
               Peter Paul Rubens: Η Πτώση του Φαέθοντος
 
Ο Φαέθων (Φαέθοντας) ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.

Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!