Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Hμέρα Γλωσσών


Κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια  άνθρωποι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνονται για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Μέρα  Γλωσσών. ‘Ετσι έγινε και φέτος, το Σάββατο που μας πέρασε σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να εξαιρείται  βέβαια και η Ελλάδα!
Στόχος της γιορτής αυτής είναι  όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μιλούν μια ή και περισσότερες ξένες γλώσσες κι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνουν την αρχή, ακόμα κι αν έχουν αφήσει πια το σχολείο! Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση γλωσσών πέρα από τα αγγλικά, τα οποία δεν είναι πλέον αρκετά στον σημερινό κόσμο.

Μπορείτε άραγε να σκεφτείτε κάποια από τα πλεονεκτήματα του να μπορείς να εφράζεσαι σε διαφορετικές γλώσσες; To βασικότερο είναι βέβαια η επικοινωνίαΗ πολυγλωσσία σου δίνει τη δυνατότητα να έρχεσαι σε επαφή  και να επικοινωνείς με διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, και να γίνεσαι έτσι κι εσύ «πολίτης του κόσμου» με υψηλότερο βαθμό κοινωνικοποίησης, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης σε σύγκριση με τα παιδιά της ηλικίας σου που γνωρίζουν μόνο τη μητρική τους γλώσσα.

 Όμως η γλώσσα δεν είναι μόνο φορέας επικοινωνίας  αλλά και φορέας πολιτισμού. Είναι το κλειδί με το οποίο θα ανοίξουμε το θησαυροφυλάκιο ενός πολιτισμού και θα έρθουμε σε έμπρακτη επαφή με τα σύμβολα έκφρασης της σκέψης και της δράσης ενός λαού. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουμε να σεβόμαστε και να εκτιμούμε τις διαφορετικές ιδέες και το ξένο δεν θα μας φοβίζει πιά! Θα έχει γίνει γνωστό και οικείο..

Αλλά ας μην ξεχνάμε και την πρακτική αξία της γλώσσας.  Αναμφισβήτητα η γνώση ξένων γλωσσών  αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα  κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και κάποιες φορές μπορεί  ακόμα και να καθορίσει  τη σταδιοδρομία ενός ανθρώπου, ανοίγοντας του ένα παράθυρο σε ενδιαφέρουσες εμπειρίες και επαγγελματικές επιτυχίες.

..Έχετε υπομονή να σας πω μερικούς αριθμούς;

-Πόσες γλώσσες φαντάζεστε ότι μιλιούνται σήμερα στην Ευρώπη; 200 παρακαλώ! 

-Και ποια είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων; Kαλά το καταλάβατε, είναι τα Αγγλικά, καθώς το 34% των Ευρωπαίων τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά και τα Γαλλικά.

- Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι κάτοικοι του μικρού Λουξεμβούργου, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Αντιθέτως, μόλις το 30% των Άγγλων μιλά μια ξένη γλώσσα. Μπορείτε να φανταστείτε γιατί ! ! Τεμπελιάζουν γλωσσικά γιατί τα Αγγλικά μιλιούνται παντού! Its not fair

- Στην Ελλάδα το 57% των πολιτών μιλάει μία ξένη γλώσσα, ποσοστό που συμπίπτει με τον ευρωπαϊκό  μέσο όρο, αλλά μόνο το 19% δύο ξένες γλώσσες.. Και κάτι ευχάριστο για μας τα παιδιά: Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Cool έτσι;

… Και μην ξεχνάτε: Όπως είπε και ο Γκαίτε, εκείνος που δεν ξέρει ξένες γλώσσες δεν ξέρει τίποτα για τη δική του!




Στο σχολείο μας, για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα  Γλωσσών, έγινε μια μικρή παρουσίαση από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, η οποία σαν στόχο είχε να τονίσει τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται, με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης. 

Κατόπιν, πήραμε μια γεύση από τις διαφορετικές γλώσσες-με τις άγνωστες λέξεις και τους περίεργους φθόγγους- που μιλιούνται  ανά τον κόσμο, καθώς μαθητές οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, καλημέρισαν τους συμμαθητές τους στη γλώσσα καταγωγής τους! Ήταν μιά πολύ όμορφη εμπειρία!

O Wittgenstein είχε πει το περίφημο: «Τα όρια τής γλώσσας μου ορίζουν τα όρια τού κόσμου μου».Είπε, δηλαδή, ευθαρσώς ως φιλόσοφος ότι ο κόσμος μου είναι τόσος και τέτοιος όσο μπορώ να τον εκφράσω γλωσσικά. Ό,τι άλλο έχω μέσα μου και δεν μπορώ να το εκφράσω, αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει και γι’ αυτό είναι καλύτερα να σιωπώ. 
Έτσι λοιπόν οι γλώσσες, οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα, μας ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο στον κόσμο, προσφέροντας μας ταυτόχρονα μιά ευρύτερη και βαθύτερη ματιά του εαυτού μας. Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία!



Για περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Μέρα  Γλωσσών πατήστε εδώ.




       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!