Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Τάξη ΣΤ' : Φυσικό αέριο - Ένα πολύτιμο αέριο


Το φυσικό αέριο δημιουργήθηκε όπως και το πετρέλαιο. Δηλαδή πριν εκατομμύρια χρόνια καταπλακώθηκαν διάφοροι φυτικοί και ζωικοί μικροοργανισμοί από λάσπη, άμμο κλπ και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης μετασχηματίστηκαν σε μίγματα υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Κάνε ΚΛΙΚ στον χάρτη για να δεις το δίκτυο παροχής  Φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Πηγή : Ταξίδι στη Γνώση

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου πολλά:

  • Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται πολύ συχνά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των περισσότερων προϊόντων και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής με πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις.

  • Εξοικονόμηση ενέργειας. Με την υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες που παρατηρούνται κατά την παραγωγή και μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προστασία του περιβάλλοντος. Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συνήθη καύσιμα και συνεπώς περιορίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Είναι ασφαλές, σε αντίθεση με το υγραέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα. Έτσι σε περίπτωση διαρροής, διαχέεται στο χώρο και ο κίνδυνος έκρηξης περιορίζεται.

Παλιότερα στην Αθήνα υπήρχε ένα μικρό δίκτυο αερίου που παραγόταν από λιθάνθρακες(φωταέριο) και το εργοστάσιο επεξεργασίας του βρισκόταν στο Βοτανικό, στην περιοχή που σήμερα λέγεται Γκάζι. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1862 και έκλεισε το 1984 αφού ήταν παλιάς τεχνολογίας και ρύπανε την ατμόσφαιρα. Σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


ΔΕΠΑ

ΔΕΣΦΑ

Πηγή : Εγκύκλιος Παιδεία 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!