Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Τάξη ΣΤ' : Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας


Οι πηγές ενέργειας που δεν εξαντλούνται με τη χρήση, αλλά ανανεώνονται συνεχώς από μόνες τους λέγονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίθετα, αυτές που τα αποθέματά τους θα τελειώσουν κάποια στιγμή ονομάζονται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κύριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

• Η αιολική ενέργεια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής αφού το κόστος παραγωγής πέφτει ραγδαία - γεγονός που την καθιστά ολοένα πιο ανταγωνιστική έναντι της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
• Η ηλιακή ενέργεια σήμερα είναι 90% φθηνότερη από ό,τι τη δεκαετία του 1970. Στα σπίτια που διαθέτουν ηλιακή οροφή μπορεί να παράγεται περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται ορισμένες ώρες της ημέρας, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να μεταπωλείται στις τοπικές εταιρείες ηλεκτρισμού.
• Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να προέρχεται από σταθμούς παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, από τις παλίρροιες, ή από θαλάσσια κύματα.
• Η γεωθερμική ενέργεια έχει να κάνει με τη χρήση της θερμότητας της Γης για την παραγωγή ενέργειας. Οι αντλίες γεωθερμικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού.
• Η ενέργεια από βιομάζα είναι η ενέργεια που προέρχεται από οργανική ύλη. Η ενέργεια που είναι για παράδειγμα αποθηκευμένη στα φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας με πολλές διαφορετικές μεθόδους, όπως η αποσύνθεση, η καύση ή η αεριοποίηση.
• Η πυρηνική ενέργεια ενίοτε προωθείται ως τρόπος καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως το WWF υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος και παράγει απόβλητα υψηλής τοξικότητας.
Πηγή: wwf Ελλάς
Κοιτώντας μπροστά... 
Η διάδοση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Είναι επιτακτική ανά-
γκη να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνολογία που θα α-
ξιοποιήσει αποδοτικότερα αυτές τις πηγές ενέργειας.

Ίσως έτσι μπορέσουμε κάποτε να έχουμε
στη διάθεσή μας το ιδανικό καύσιμο...


ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ' τάξης

Παιχνίδια
http://ifa.gr/webapp/baskets.html
κλικ
http://ifa.gr/webapp/mission.html
κλικ

http://ifa.gr/webapp/quiz2.html
κλικΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!