Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Τάξη ΣΤ' : Αιολική Γη


Αιολείς : αρχαίο ελληνικό φύλο που αποίκισε στα μικρασιατικά παράλια. (κλικ)
 
Η “Αιολική γη” γράφτηκε το 1943 από τον Ηλία Βενέζη, εκδόθηκε απο τον εκδοτικό οίκο της “Εστίας” και μεταφράστηκε σε ξένες γλώσσες.
Ο συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης (κλικ) που το πραγματικό του όνομα είναι Ηλίας Μέλλος γεννήθηκε το 1904 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, μεγάλωσε στη Λέσβο και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1973. Έζησε την Μικρασιατική καταστροφή (κλικ), αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας μαζί με 3.000 Έλληνες όπου δούλεψε καταναγκαστικά στα φοβερά τουρκικά “Τάγματα Εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού)”. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες και τα βιώματά του άντλησε υλικό για να γράψει τα βιβλία του.


Η “Αιολική γη” μας μεταφέρει στα Κιμιντένια, βουνά της Μικράς Ασίας, όπου ζει η οικογένεια του μικρού Πέτρου με αρχηγό τον παππού. Ο Πέτρος, με την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις αδερφές του, την Άρτεμη, παιδιά ακόμα, ζουν σε ένα μαγικό κόσμο γεμάτο παιδικά όνειρα που όμως σιγά-σιγά γκρεμίζεται όταν έρχονται σε επαφή με την αδικία, την κακία και τον πόλεμο. Ζούνε τον ξεριζωμό απ’ τον τόπο και τη γη τους και την προσπάθεια να στεριώσουν σε ένα καινούριο μέρος. Η ζωή τους μπερδεύεται με φανταστικές ιστορίες απλών και τίμιων ανθρώπων όπως του Αλί που γυρεύει σε όλη την Ανατολή να βρει το καμήλι του με το άσπρο κεφάλι και του Στέφανου του σαμαρά που προσπαθεί να κρατήσει τους ήχους μέσα σ’ ένα παλιό ρολόι.
Ο συγγραφέας παρουσιάζοντας τη ιστορία μέσα από τα παιδικά μάτια του Πέτρου και συνδυάζοντάς την με απλές “αστείες” ιστορίες την κάνει να μοιάζει με παραμύθι της Ανατολής.
Είναι ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το βιβλίο του χαμένου παραδείσου των παιδικών χρόνων στα παράλια της Μικρασίας και του δραματικού ξεριζώματος από τη γενέθλια γη.(Πηγή : Της έκτης τα σαΐνια)







Πρόσφυγες αναμένοντες εγκατάσταση

 
 
Η Μικρασιατική καταστροφή : εθνική τραγωδία
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!