Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣ. ΣΤ'

ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ
 
 
Η Έρημος Μοχάβι  ή Μοχάβε βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα της νοτιοανατολικής Καλιφόρνιας και μικρότερα τμήματα της κεντρικής Καλιφόρνιας, νότιας Νεβάδας, νοτιοδυτικής Γιούτας και βορειοδυτικής Αριζόνας. Το όνομά της προέρχεται από την φυλή Μοχάβε των ιθαγενών Αμερικανών.Τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από 2.000 πόδια) στο Μοχάβε συνήθως αναφέρονται ως High Desert, ενώ η Κοιλάδα του Θανάτου, ένα από τα πιο διάσημα μέρη της ερήμου, είναι το χαμηλότερο σημείο στη Βόρεια Αμερική στα 282 πόδια (86 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 
 
ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
 

 
 
Τα όρια της ερήμου Μοχάβι γενικά ορίζονται από την παρουσία του φυτού Yucca brevifolia που θεωρείται ένα είδος δείκτη για αυτή την έρημο. Τα τοπογραφικά όρια περιλαμβάνουν τα όρη Τεχατσάπι μαζί με τις οροσειρές Σαν Γκαμπριέλ και Σαν Μπερναρντίνο. Τα όρια των βουνών είναι αρκετά διαφορετικά καθώς χαρακτηρίζονται από τα δύο μεγαλύτερα τεκτονικά ρήγματα στηνΚαλιφόρνια: το Σαν Αντρέας και το Γκάρλοκ. Η μεγάλη στέπα θάμνων Γκρέιτ Μπέισιν βρίσκεται στο Βορρά, και η πιο ζεστή έρημος Σονόρα (το Low Desert) βρίσκεται στα νότια και τα ανατολικά. Στην έρημο Μοχάβε πιστεύεται ότι ευδοκιμούν μεταξύ 1.750 και 2.000 είδη φυτών.Ενώ τα περισσότερα μέρη της ερήμου Μοχάβε είναι αραιοκατοικημένα, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Λάνκαστερ και το Βίκτορβιλ ενώ οι μεγαλύτερες είναι το
Λας Βέγκας και το Χέντερσον
.
...............................................................................................................
Η έρημος Μοχάβι ορίζεται από τις πολλές οροσειρές που δημιουργούν ξηρές συνθήκες. Αυτές οι περιοχές συχνά δημιουργούν κοιλάδες, κλειστές λεκάνες απορροής, αλυκές, και εποχιακές αλμυρές λίμνες, όταν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Οι οροσειρές και οι κοιλάδες είναι μέρος της επαρχίας Basin and Range και του Μεγάλου Λεκανοπέδιου, μια γεωλογική περιοχή που δημιουργεί ανοικτές κοιλάδες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Οι περισσότερες από τις κοιλάδες αποστραγγίζονται εσωτερικά, έτσι ώστε όλη η βροχόπτωση που πέφτει εντός της κοιλάδας τελικά δεν ρέει στον ωκεανό. Μερικά σημεία της Μοχάβε (προς τα ανατολικά, μέσα και γύρω από τον ποταμό Κολοράντο/φαράγγι του ποταμού Βέρτζιν) βρίσκονται σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Οροπέδιο του Κολοράντο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!