Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Εύα & Πάολα : Ποταμός Μάρεϊ εντ Ντάρλινγκ Τάξη ΣΤ

Mάρει εντ Ντάρλινγκ : Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτής είναι έρημος. Αυτό σημαίνει πως δε διαθέτει σημαντικό πλούτο γλυκού νερού.
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποτάμιο σύστημα της χώρας είναι αυτό των ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ.
Οι δύο ποταμοί έχουν τις πηγές τους στις Αυστραλιανές Άλπεις και ρέουν προς τα δυτικά, έχοντας ζωτική σημασία για την άρδευση του ανατολικού τμήματος της κεντρικής πεδιάδας της χώρας.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Ντάρλινγκ ξεραινόταν όταν οι βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές, όμως, μετά από μια σειρά έργων, η ροή του ελέγχεται από φράγματα και δεξαμενές που εξασφαλίζουν την αδιάκοπη συνέχειά της.
Ο ποταμός Μάρεϊ, που σχηματίζει το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια, έχει μήκος 2.589 χιλιόμετρα. Εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό, ανατολικά της Αδελαΐδας, και είναι πλωτός στο κάτω τμήμα του ρου του, μόνο κατά την περίοδο των βροχών και από μικρού ή μεσαίου μεγέθους σκάφη. Εκτός από τα νερά του Ντάρλινγκ, δέχεται και τα νερά άλλων μικρότερων ποταμών και ρευμάτων, όπως του Λάκλαν και του Μαραμπίτζι.
Η εντατική εκμετάλλευση των υδάτων του Μάρεϊ, για ύδρευση, άρδευση και παραγωγή ενέργειας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει οδηγήσει στη μείωση της ροής του κατά τα τελευταία χρόνια.
Σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας υπάρχουν μικρότεροι ποταμοί (κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας), ενώ κατά τις περιόδους των βροχών σχηματίζονται ορμητικοί χείμαρροι, τα νερά των οποίων απορροφώνται από το άνυδρο έδαφος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και ορθογραφημένα!